Stavba roku Libereckého kraje

Úvodní slovo

Pod záštitou hejtmana Libereckého kraje, vyhlašuje Liberecký kraj a partnerské organizace dne 11. března 2013 9. ročník veřejné soutěže STAVBA ROKU 2013 LIBERECKÉHO KRAJE.

 

Soutěž bude vyhlašována v těchto kategoriích:

Stavba roku Libereckého kraje 9. ročník – Cena Doc. Ing. arch. Hubáčka Dr.h.c.
Cena Ing. Dr. Štěpána Ješe 2013
Stavba roku Libereckého kraje JUNIOR 2013
Cena Sympatie občanů Libereckého kraje 2013
Osobnost stavebnictví 2013

 

Výsledky hlasování naleznete zde.

 

 

3. Zdravotní středisko Mníšek

« Zpět na seznam staveb
Bez názvu
Pořadové číslo: 3 Datum kolaudace:
Kategorie: Stavba roku Libereckého kraje - Cena Doc.Ing.arch. Karla Hubáčka Dr.h.c
Název stavby: Zdravotní středisko Mníšek
Přihlašovatel: Projektový atelier David, s. r. o.
Dodavatel: SyBan s. r. o.
Charakter díla:

Stavba zdravotního střediska v Mníšku se nachází v místě přirozeného centra obce, v blízkosti kostela, fary, obchodu s potravinami, hasičské zbrojnice, školy a autobusové zastávky. Dříve se na tomto místě nacházel výrobní areál pily. Umístění další veřejné funkce, kterou zdravotní středisko bez pochyby je, do těchto míst bylo zcela logické a správné. Objekt, kde byly původně ordinace lékařů, musely být z kapacitních důvodů uvolněny pro potřeby mateřské školy. Z důvodů rychlosti výstavby a energetické úspornosti stavby, byla nová budova zdravotního střediska navržena jako přízemní jednopodlažní dřevostavba obdélníkového půdorysu.

Dům byl navržen s důrazem na provozní požadavky lékařů. V budově jsou umístěny ordinace praktického lékaře, dětského lékaře a zubaře. Jádrem celé dispozice je vstupní hala, ze které jsou přístupny čekárny jednotlivých ordinací lékařů, toalety, provozní zázemí a zázemí personálu. Z hygienických důvodů jsou čekárny ordinací zcela odděleny, zvláště pak čekárna dětského lékaře. Fasáda zdravotního střediska je řešena jako kombinace svislého prkenného modřínového obkladu (což může být chápáno i jakási reminiscence k původní stavbě pily) a obkladu z šedých vláknocementových desek, který vyplňuje plochu okenních pásů. Šedé vláknocementové desky také zvýrazňují hlavní vstup do budovy, který je zastřešen skleněnou stříškou a doplněn nerezovou deskou s proříznutým nápisem ZDRAVOTNÍ STŘEDISKO doplněným stylizovaným symbolem červeného kříže. Obdobným způsobem je řešena také informační deska s poštovní schránkou, kde jsou názvy ordinací doplněny čtverci s jednotlivými barvami (zelená, modrá, žlutá). Tyto barvy se v pastelových barvách objevují jako orientační prvek na površích interiérů čekáren i ordinací, a stávají se tak určitým leitmotivem stavby. Barevnost interiérů je doplněna tóny šedé a bílé barvy v kombinaci se světlým dřevem.

Partneři soutěže

Zpracovávám...