Stavba roku Libereckého kraje

Úvodní slovo

Pod záštitou hejtmana Libereckého kraje, vyhlašuje Liberecký kraj a partnerské organizace dne 11. března 2013 9. ročník veřejné soutěže STAVBA ROKU 2013 LIBERECKÉHO KRAJE.

 

Soutěž bude vyhlašována v těchto kategoriích:

Stavba roku Libereckého kraje 9. ročník – Cena Doc. Ing. arch. Hubáčka Dr.h.c.
Cena Ing. Dr. Štěpána Ješe 2013
Stavba roku Libereckého kraje JUNIOR 2013
Cena Sympatie občanů Libereckého kraje 2013
Osobnost stavebnictví 2013

 

Výsledky hlasování naleznete zde.

 

 

5. Výstavba nové mateřské školy v Raspenavě

« Zpět na seznam staveb
Bez názvu
Pořadové číslo: 5 Datum kolaudace:
Kategorie: Stavba roku Libereckého kraje - Cena Doc.Ing.arch. Karla Hubáčka Dr.h.c
Název stavby: Výstavba nové mateřské školy v Raspenavě
Přihlašovatel: Ještědská stavební společnost s. r. o.
Dodavatel: Sdružení firem – Ještědská stavební společnost spol. s r. o., NISAINVEST spol. s r. o., vystupující pod názvem „Sdružení – Výstavba nové mateřské školky v Raspenavě“
Charakter díla:

Stavba mateřské školy Raspenava stojí na místě bývalé mateřské školy, kterou zničila povodeň v srpnu 2010. Mateřská škola v Raspenavě je moderní předškolní zařízení pro 100 dětí ve 4 odděleních. Školka má veškeré zázemí – parkování pro 17 OA včetně stání pro imobilní, jídelnu s kuchyní, plynovou kotelnu a strojovnu vzduchotechniky atd.

Nová mateřská škola je situována (podobně jako původní budova) do části pozemku přilehlé k ulici Luhové. Druhá polovina pozemku je využita pro venkovní pobyt a hry dětí. S ohledem na úroveň hladiny povodně roku 2010 je podlaha 1. NP navržena o 0,5 m nad maximální úrovní této záplavy. Hlavním cílem tedy bylo vytvořit funkční stavbu, která bude maximálně chráněna. Objemově je stavba řešena jako průnik kvádrových hmot, jejichž provedení fasády odráží vnitřní účel a dispozici. Vstupní a administrativní dvoupodlažní hmota se zelenou omítkou slouží jako maják, zve a směruje uživatele a návštěvníky ke vstupu. Hlavní jednopodlažní hmoty heren a jejich zázemí jsou provedeny se svislým prkenným obkladem. Jednopodlažní budova kuchyně a technického zázemí je upozaděna a to včetně barevného provedení v šedé omítce. Dispoziční řešení vychází z konceptu minimalizace komunikačních prostor a maximalizace otevřenosti a přístupnosti. Z tohoto důvodu je objekt řešen jako přízemní bezbariérový blok s minimem chodeb a maximálním otevřením prostorů do exteriéru. Velké prosklené plochy umožňují výhled do zahrady a okolní krajiny, jsou zdrojem tepelných zisků a zdrojem přirozeného osvětlení. Případné nežádoucí přehřívání místností řeší venkovní žaluzie na elektropohon. Dispozice je navržena s ohledem na provozní vazby jednotlivých oddělení MŠ. Tomu odpovídá také pojednání interiérů s důrazem na přehlednost a přívětivost k dětským uživatelům. Vytváří se tak prostory, které jsou současně moderní, uživatelsky příjemné a esteticky atraktivní pro děti. Kombinují se zde čtyři základní barvy, tak jako jsou 4 oddělení, spolu s neutrální bílou, šedou a s texturou dřeva. Zahrada pro děti je vybavena hracími prvky, brouzdalištěm, sprchou a pítkem. Plochy cest v zahradě jsou asfaltové pro jízdu na tříkolkách a odrážedlech. V zahradě je významný podíl výsadeb s důrazem na atraktivitu prostoru u vstupu do areálu a na atrium u jídelny. Snahou bylo vytvořit okrasnou zeleň, která nebude imitovat okolní přírodu, ale bude spíše kontrastním uměleckým prvkem doplňujícím samotnou stavbu mateřské školy.

Partneři soutěže

Zpracovávám...